Chef Sebi's kitchen

Cooking is an art, be an artist!

Bemutatkozás - Csirke tikka masala

2014. október 13. 20:38 - Sebestyén Gábor

Debut - Chicken tikka masala

Üdv mindenkinek!

A debütáló receptem, Jamie Oliver ihletésű. Igazság szerint egészen hasonló az övéhez, de egyrészt feltehetőleg nincs meg mindenkinek az úriember szakácskönyve ( Jamie főzőiskolája ) , másrészt néhány helyen pontosítottam a receptet kipróbálás után és szerintem így lett tökéletes.

cutmypic (1).png

 

Mindenesetre a pörköltfüggő apától, az Indiát hírből sem ismerő nagypapáig mindenkinek bátran megfőzhetitek a követező fogást, hiszen elég enyhe ahhoz, hogy egy gasztronómiai kapuként szélesítse a magyarok látókörét az idegen ízek felé. Miután pedig megkedvelték a kurkumás, kókusztejes gőzölgő krémben pihenő szaftos csirkemellcsíkokat, a könnyű, hófehér basmati rizs ágyon , tetején izgalmas koriander levelekkel, néhány csepp citrommal megbolondítva, egy kanál hideg joghurttal az intenzív ízeket ellensúlyozva, néhány csipet pirított mandulával megkoronázva, akkor, de csak akkor engedjük át őket azon a bizonyos kapun, mert ha nem vagyunk elég óvatosak, megijednek az újdonságtól és ehetünk életünk végéig rántott húst szombatonként. :)

Mielőtt ténylegesen megkezdenénk kulináris kalandozásunkat, már az első bejegyzésemben szeretnék foglalkozni a blog formális részével. Kérem senki ne vegye tiszteletlenségnek, de az egyszerűség kedvéért tegeződni fogok az írásaimban, mivel így nekem is sokkal könnyebb és szerintem az olvasónak, Neked is!

Most pedig a tikka masala a színpadon. 

Az étel egyébként, mint már korábban említettem tényleg kifejezetten enyhe, indiai létére, bár hozzáteszem, hogy valószínűleg köszönő viszonyban sincs az indiai rokonával. Ezt bizonyíthatja az étel története, amennyiben nem meseként hanem történelmi tényként tekintünk rá. A történet szerint ugyanis egy skót étteremben étkező vendég a csirke szárazságára panaszkodott, amit az ott dolgozó indiai származású szakács joghurttal és tejszínnel kívánt orvosolni. Természetesen a skótok mellett a britek is magukénak tartják az ételt, de a lényeget mindenki érti a történetből.

Ami biztos, hogy a szigetországban, talán a legtöbbet fogyasztott indiai jellegű étel a tikka masala, szóval higyjétek el, érdemes kipróbálni!

Mielőtt ténylegesen rátérnék a receptre, ha a barátaid megkérdeznék, hogy mit jelent a "tikka masala" nyugodtan hencegj kicsit a tudásoddal és magyarázd el, hogy a tikka joghurtos pácot, a masala pedig fűszerkeveréket jelent. 

Esetünkben azonban nincs szó joghurtos pácról, igaz a díszítésnél beköszön a joghurt, de az igazi főszerepet a kókusztej kapja. Hogy miért tökéletes ötlet a kókusztej ? Lágy, tejszín jellegű ám ad egy egzotikus hatást az ételnek és szerencsére a laktózérzékeny barátok, családtagok is bátran fogyaszthatják, viszont abban az esetben hagyjuk ki a vajat, használjunk olajat helyette és ne tegyél joghurtot a tányérjukra. 

Hozzávalók:

1 kg csirkemell filé

0,5 kg basmati rizs / más hosszú szemű rizs

5 dkg vaj / laktózérzékenyeknek olaj

2 nagyobb fej vöröshagyma / sonkahagyma (enyhébb, nem csípős)

1 db (kb 400ml) hámozottpardicsom konzerv / ha darabolt akkor még jobb, érdemes a drágábbat választani

1db kókusztejkonzerv (kb 400ml) / majdnem minden sparban, tescoban kapható, Budapesten szaküzletben       pl: Ázsia Bt.

3-4 gerezd fokhagyma

- kb 8 cm-es darab gyömbér / szintén spar, tesco, de jobb zöldségeseknél is kapható

1 friss piros chili / ha szeretjük tegyünk bele, de kihagyható

friss csokor koriander / néha cserepesen tescoban, de ezért sajnos el kel menni szaküzletbe, főzés előtt vágjuk le a szárát és tegyük hideg vízbe, sokkal vidámabb lesz! Én amíg vidéken éltem, nagy tételben vettem és lefagyasztottam. Kár kihagyni, de kipróbálni lehet nélküle is. 

1 teáskanál pirospaprika

- só, bors, olívaolaj / napraforgóolaj

tikka masala fűszerkeverék / tikka masala paszta

 

Tálalás:

- 2db szép citrom

- 1 kis doboz natúr joghurt / laktózérzékenyek nyugodtan hagyják ki

- 5 dkg szeletelt mandula / akik allergiásak rá nyugodtan hagyják ki

 

Elkészítés - Előkészületek

- Vedd elő a hozzávalókat

- Mosd meg a húst

Szükséged lesz : vágódeszkazöldséghámozóreszelőéles konyhakéskonzervnyitó, serpenyő ( mandula) egy nagyobb edény ( én a kedvenc kerámia bevonatos, üvegfedős edényemet használtam, elég széles, nem túl magas) , rizsfőzéshez alkalmas edény, fakanál.

20141011_100609_Android.jpg

 

A csirkemellet csíkozd fel kb 4x1x1 csíkokra 

- A hagymát pucold meg, vágd 4 részre és szeleteld fel vékonyan

- A gyömbért és a fokhagymát hámozd meg és reszeld le

- A koriandernek vágd a szárát apróra, a leveleket durvára és tedd külön a szárakat a gyömbérhez és a fokhagymához, a leveleket pedig 2 részre, külön 

- A chilit szeleteld fel vékonyan, ha enyhén csípősre szeretnéd vágd félbe és kapard ki a magját

- Vegyél elő egy alkalmas edényt, fakanalat

20141011_104401_Android.jpg

 

Elkészítés - Főzés folyamat

- Helyezd az edényt a tűzhelyre, állítsd nagyra a hőfokot, önts kb 3 löket olajat az edénybe és tedd bele a vajat

- Ha a darab vaj félig felolvadt, add hozzá a hagymát ( a chilit is ) és fonnyaszd meg, a zsiradékot ha szükséges pótold. ( Én tettem még bele vajat)

20141011_105306_Android.jpg

- Ha megfonnyadt a hagyma, add hozzá az elkészített gyömbért, fokhagymát, koriander szárat és pirítsd amíg a hagyma aranybarna lesz. Vigyázz oda ne égjen!

- Vedd le az edényt a tűzről, adj a hagymához egy teáskanál pirospaprikát és gyorsan keverd el, nehogy megkeseredjen, a fűszerkeverékből adj hozzá 2 teáskanállal és önts hozzá 1 dl vizet ( a pasztából fél üveg szükséges )

20141011_105929_Android.jpg

- Húzd vissza az edényt a tűzre, pár másodperc múlva pedig add hozzá a csirkét. Kevergetve pirítsd fehéredésig majd szórd meg kb fél mokkáskanál őrölt borssal és 1 teáskanál tengeri sóval.

- Add hozzá a koriander levél felét

20141006_220645_Android (2).jpg

- Fontos, hogy a csirkét épp, hogy átsüsd, nem szabad kiszárítani.

- Ha a hús megpirult, a fehér után kissé aranybarna színt kapott akkor vedd le a hőmérsékletet közepesre

- Add hozzá a paradicsom és kókusztej konzerveket ,a paradicsom dobozát öblítsd ki 2 dl vízzel és ezt is add hozzá,keverd meg az ételt, majd fedd le az edényt.

20141011_104708_Android.jpg

20141011_110527_Android.jpg

20141011_110646_Android.jpg

- Készíts párolt rizst.

- Ha már jönne ki a gőz az edényből, és gyöngyözik a szaft teteje akkor keverd meg egyszer majd kóstold meg az ételt. Adj hozzá még egy teáskanál sót illetve ízlés szerint még egy teáskanál fűszerport és egy csipet borsot (én raktam hozzá)

20141011_112526_Android.jpg

- Fedő nélkül gyöngyöztesd kb 15 percig amíg összeérnek az ízek, a paradicsom rendesen meg tud főni, a szaft kicsit sűrűsödik és szép sötét-narancssárga színt kap az étel. Kóstold meg még egyszer, lehet hogy kell még bele só, illetve fűszer. Ha teszel még bele egy kiskanál fűszert akkor még 5 percig gyöngyöztesd, ha nem akkor tedd rá az edényre a fedőt és húzd félre tálalásig.

- A mandulát szárazon pirítsd meg egy kisebb serpenyőben. 

Elkészítés - Tálalás

- Valószínűleg elkészült a rizs. A tányér felére tegyél rizst, a másik felére főleg húst, középen a rizst locsold meg szafttal, tegyél egy kiskanál joghurtot a tetejére, szórd meg korianderrel és pirított mandulával. Csak természetesen! A citromot vágd négy részre, hosszában és minden tányérra tegyél egy negyedet. Garantált a siker!



cutmypic.png

Remélem ízlett a csirke tikka masala és kedvet kaptál a többi receptem kipróbálásához is. Folyamatosan töltöm fel az oldalra a recepteket magyarul és angolul is. Köszönöm a figyelmet. Minden jót! :)

 

 -------------------------- ENGLISH -------------------------

 Coming soon

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sebiland.blog.hu/api/trackback/id/tr756785393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása